Amber Elisa in Harper’s Bazaar

Home Nieuws Amber Elisa in Harper’s Bazaar

Amber Elisa de Clercq (28) kwam vorig jaar voor de keuze te staan: het familiebedrijf Landgoed de Olmenhorst overnemen of door met haar baan bij Schiphol? Ze verkoos landgoed boven luchthaven en dit is haar dag.

Dit artikel is een preview. Je leest het complete interview met Amber Elisa de Clercq in het zomernummer, dat je online bestelt of scoort bij geselecteerde boekhandels.

24 uur met Amber Elisa de Clercq

07:00 uur – ‘Ik ben echt een ochtendmens: als de wekker om 07:00 uur gaat, sta ik aan. Mijn vriend Bart is wel een snoozer, maar ik ga er meteen uit. Ik heb dat altijd al gehad, als kind was ik ook als eerste beneden. De avond ervoor leg ik m’n kleren klaar, zodat ik meteen door kan. Als ik naar de Olmenhorst in Lisserbroek ga, kleed ik me landgoedproof. Met hippe Amsterdamse sneakers hoef ik hier niet aan te komen.’

07:30 uur – Om 07:30 stap ik met mijn theebeker in de auto waar ik vaak luister naar podcasts, iets informatiefs, zoals The Economist of The Resilient Mind, waarin leerzame, inspirerende voorbeelden of psychologische trucs over timemanagement worden besproken. Handig, want mijn valkuil is dat ik hier al snel word geleefd door de waan van de dag. Dat is wel echt een groot verschil tussen een corporate baan en mijn rol nu in het familiebedrijf: bij Schiphol was duidelijk wat je moest doen, en er was altijd iemand boven je die je in het geval van een verkeerd besluit kon corrigeren. Hier is de impact van mijn keuze bepalend en de verantwoordelijkheid veel groter.’

08:00 uur – ‘Op een normale ochtend ben ik rond 08:00 uur op de Olmenhorst. Het team is al in alle vroegte bezig: ik zie de tractors rondrijden en de boomgaard waar zestig duizend appel- en perenbomen staan wordt gesnoeid. Dag en nacht zijn hier mensen in de weer, zoals Anton, onze boomgaardmanager die hier al 26 jaar werkt en met vorst zijn bed uitgaat om de bomen te beregenen. Het is dankzij dit kleine team dat echt hart heeft voor de zaak dat de Olmenhorst kan blijven bestaan.’

08:30 uur – ‘Om 08:30 uur heb ik mijn mails gecheckt en duik ik in lopende, operationele zaken. Mijn vader zei vroeger wel eens: ‘Ik heb het gevoel alsof ik op zeven verschillende schaakborden tegelijk aan zet ben,’ en nu begrijp ik heel goed wat hij bedoelde. Ik heb te maken met sales, events, de boomgaard, huurders in het onroerend goed, externe partijen, personeelszaken en strategiebepaling voor het bedrijf. En niet te vergeten het onderhoud van het landgoed, waarvoor ik schakel met dakdekkers, aannemers en loodgieters. Van oudsher hangt er nog het stigma van allure en gesloten poorten om het beheren van een landgoed heen. Dat beeld is niet meer van deze tijd. De Olmenhorst is opengesteld voor publiek en een landgoed onderhouden is hard werken. Het is een way of life, maar deze plek gaat me aan het hart en het is een eervolle taak mij daarvoor in te zetten.’

Bezoek ook

adoptieboomgaard 07 september - 31 oktober

Adoptiepluk 2024

Appels van je eigen boom plukken? adopteer nu een boom en kom in september / oktober oogsten.

Lees ook

04 maart

RED DE APPEL

...