De Olmenhorst Zelfpluk

Al ruim 25 jaar een begrip in de Haarlemmermeer en ver daarbuiten. Trek je laarzen aan, pak een stevige tas en vier met ons het oogstseizoen!

Daar pluk je de vruchten van.

In 1994 openende we voor het eerst onze boomgaarden voor het publiek om te delen in de oogst. Het werd een ongekend succes en ruim 25 jaar laten is de Olmenhorst Zelfpluk een begrip.

Later, in 2001, stelde landgoedeigenaar Florian de Clercq bomen beschikbaar in het Olmenhorst Fruitbomen Adoptieplan. Je huurt een boom op het landgoed, waar wij dan goed voor zorgen. In het najaar is de oogst dan voor jezelf! Een appeltje voor de dorst.

Bekijk Zelfpluk foto's

We krijgen vaak de vraag of er in de zomer of zelfs het voorjaar al geplukt kan worden. Hoewel er heel vroege appels bestaan, telen wij die niet. Je kunt dus pas vanaf september oogsten.

Wanneer kan ik plukken?

Als je een adoptieboom hebt word je via e-mail op de hoogte gebracht wanneer je kunt oogsten. Dat verschilt namelijk per ras. Het boomgaardteam houdt de verschillende boomgaarden goed in de gaten. Begin augustus zullen we de eerste prognose met je delen en mocht er bijgesteld worden, mailen we je daar ook over. Als adoptant heb je een streepje voor. Je mag daarom de hele week plukken, van zonsopkomst tot zonsondergang.

Wat betreft de publieke Zelfpluk: We verwachten dat het oogstseizoen dit jaar begint op 14 september en eindigt op 27 oktober. Je kunt in het oogstseizoen elke woensdagmiddag (13:00 tot 17:00) en de hele zaterdag en zondag (10:00 tot 17:00) oogsten.

Omdat de natuur zich niet laat dwingen is het voor ons altijd moeilijk om ver van te voren te zeggen wanneer de Zelfpluk begint, maar we gaan altijd van midden september uit. Het zou een week eerder of later kunnen, heel soms 2 weken eerder of later. Maar als het eenmaal zo ver is communiceren we dat op onze socialmedia-kanalen en onze nieuwsbrief! Het einde van de pluk is afhankelijk van de hoeveelheid oogst en de opkomst- immers geldt: op is op.

Op de speciale evenement pagina van de Zelfpluk 2019 houden we je op de hoogte van het laatste nieuws. Daar melden we welke boomgaard wanneer wordt vrijgegeven en welke andere activiteiten er die dagen zijn.

Zelfpluk 2019
appels plukken

Hoe werkt het de Zelfpluk?

Vanaf de parkeerplaats zorgen wij voor bewegwijzering naar de boomgaard waar die dag geplukt kan worden. Bij het begin van de boomgaard staat een informatiezuil met de plukregels. Medewerkers van het landgoed zullen u daar uitleggen hoe u moet plukken. Onze allerbelangrijkste regels zijn:

  1. ga netjes met mens en natuur om en
  2. wat wordt geplukt wordt ook afgerekend.

In de boomgaard zijn medewerkers van het landgoed aanwezig om toezicht te houden op het verloop van de Zelfpluk. Zij laten zien welke vruchten wel al rijp zijn en welke nog niet zo geschikt zijn. En hoe die handige polsbeweging nou precies werkt zodat het steeltje netjes aan de vrucht blijft en de bladeren aan de boom. Ook beschikken zij over achtergrondinformatie over de op dat moment te plukken fruitrassen.

Geplukte oogst moet worden afgerekend bij de kassa nadat de tassen op de weegschaal geplaatst zijn. Er staan regelmatig rijen bij de kassa, maar schrik niet: het gaat vaak heel snel omdat er hele families gezamenlijk in de rij staan. Daardoor is het hier ook vaak heel gezellig!

Wat kost het?

Kom je naar de publieke Zelfpluk dan kost een kilo zelf geplukte biologische appels en peren € 2,25 per. Peren kunnen alleen in het weekend geplukt worden. Geen zin om te plukken (kunnen we ons niet voorstellen…)? In de Fruitloods ligt natuurlijk ook verse oogst voor eenzelfde prijs.

Een adoptieboom kost €29,75 per jaar. De hele oogst is dan voor jou. Wil je hierover meer weten?

adopteer een appelboom

Parkeren

Vanwege de grote belangstelling voor onze Zelfpluk hebben wij op zaterdag en zondag een team van parkeerwachters om de stroom van auto’s in goede banen te leiden. Op die dagen geldt betaald parkeren,

€ 3,00 per auto.

Bij binnenkomst via de oprijlaan wordt u naar de beschikbare parkeerplaatsen geleid. een parkeerkaart is te koop bij alle horeca gelegenheden op het landgoed.

Volg ons op Facebook

En blijf op de hoogte van alle leuke activiteiten en nieuwtjes op het landgoed.

Search