Adopteer een boom!

Hoe werkt het

Wat is een adoptieboom?

Een appelboom helemaal voor jezelf waar je de groei en bloei van meemaakt. Van kale knop in de winter, beloftevolle bloesem in de lente,  diep groen in de zomer, tot pronkende rijpe appel in het najaar. Een boom waar je de vruchten van plukt. Die vind je in de biologische boomgaard van Landgoed de Olmenhorst. In 2000 zijn we begonnen met het Olmenhorst Fruitboom Adoptieplan ( OFA).

Hoe werkt het?

Tegen een jaarlijkse vergoeding adopteer je een Biologische appelboom. Zodra je de boom hebt geadopteerd krijg je van ons bericht in welke boomgaarden en welke rij jouw boom te vinden is.  Wij plaatsen een bordje op jouw boom met je zelf gekozen tekst. Op het landgoed staan verwijzingen naar de verschillende boomgaarden. Klik hieronder om je boom te zoeken.

bloesem adoptie

Wanneer kan ik plukken?

In september en oktober zijn de appels rijp. Afhankelijk van het weer en de soort appel die je hebt gekozen. In augustus mailen we het plukschema naar de adoptiehouders. Uiteraard plaatsen we het schema tegen die tijd ook op onze website. De periode waarin de appels het beste geplukt kunnen worden heet een plukvenster. Bij voorkeur pluk je de boom in 2 etappes leeg. Dat is het beste voor je boom. Het plukvenster is ongeveer 3 weken. Klik hier voor het plukschema 2023.

En heel belangrijk! Als adoptant ben je binnen het plukvenster 7 dagen per week tussen zonsopgang en zonsondergang welkom om te plukken. 

Wat kost een adoptieboom

De jaarlijkse kosten van een adoptieboom bedragen tussen de € 33,50 en de € 38,50 afhankelijk van het ras. Eenmalig brengen we € 7,50 in rekening. Dat is voor administratie en het persoonlijke naambord bij je boom.

Indien je een boom wilt adopteren voor een school, BSO of klas, dan is dat mogelijk. Wij vragen je wel om de appels onder begeleiding te komen plukken. Lees bij de kinderappelpluk hier meer over.

Geef een boom cadeau!

Een origineel én symbolisch cadeau. Een boom staat voor de cyclus van het leven. Voor groei en bloei. Meld je aan en wij maken de adoptie in orde. Het pasje voor de boom ontvangt de begunstigde na ongeveer 3 weken. Indien je dit te vroeg vindt, laat het ons weten!

Geschenkcertificaat

Als je wilt kun je een mooi geschenkcertificaat bestellen. Deze ontvang jij (als begunstiger) binnen enkele dagen. Dan heb je iets om te overhandigen als je de boom cadeau doet!

Hierbij kun je kiezen of je het certificaat per traditionele post wilt toegestuurd krijgen, of je het certificaat ophaalt in de Fruitloods, of, als je in tijdnood zit, deze als pdf wenst toegezonden te krijgen per mail.

Keuze uit wel 7 appelrassen

Ben je fan van Elstar? Of heb je misschien een lichte appelallergie en kies je daarom voor de Santana? Of misschien vind je de Jonagold wel de perfecte appeltaart-appel. Wij hebben maar liefst 7 verschillende rassen beschikbaar in het Olmenhorst Fruitbomen Adoptieplan, voor ieder wat wils.

Hoeveel appels kun je verwachten?

Ons boomgaardteam werkt elk jaar hard om er voor te zorgen dat je waar voor je geld krijgt. Ze beregenen als het vriest tijdens de bloesem periode, ‘dunnen’ als appels beschadigd zijn door hagel en snoeien de bomen elk jaar (met de hand, alle 60.000!) om een mooie balans tussen groei en vruchtdracht te vinden. Door hun expertise en inzet is een oogst meestal wel minimaal 8 kilo, voor de Jonagold en Jonagored zelfs 12 kilo.

We zorgen goed voor je boom

De boomgaard van de Olmenhorst is 100% biologisch. We gebruiken geen chemische stoffen, maar werken nauw met de natuur samen. Met koolmezen en zweefvliegen bijvoorbeeld, die de bomen vrijhouden van rupsen en bladluizen. Biologische fruitteelt is niet alleen milieuvriendelijk, het zorgt ook voor meer biodiversiteit. Daarom is het adopteren van een appelboom zo’n verantwoorde keuze.

Appels