Appelbloesemkever

Plaag in de boomgaard!

RED DE APPEL 

Wat is er aan de hand?

Dit jaar zijn heel veel Nederlandse telers getroffen door de appelbloesemkever. Deze kever eet de bloesem op waardoor er geen appels aan de boom groeien.

Wat is eraan te doen?

De appelbloesemkever heeft nauwelijks natuurlijk vijanden. We hebben geprobeerd met valletjes de kevers weg te vangen. Helaas werkt dit onvoldoende.

Er is wel een biologisch middel; Raptol, gemaakt van chrysantenbloemen gemengd met koolzaadolie, wat tegen deze kever werkt. Dit middel wordt in alle Europese landen gebruikt, maar in Nederland mag het middel niet door telers gebruikt worden.  De Nederlandse consument mag Raptol wel gebruiken. Het is gewoon te koop in ieder tuincentrum.

Er wordt beweerd dat het gevaarlijk zou zijn voor bijen en hommels.

Voor biologische fruittelers zijn insecten onmisbaar. Zonder bijen en hommels groeien er geen appels en peren. Wij kunnen het ons niet veroorloven deze insecten te doden.

Wat willen wij?

We willen het middel vroeg in het voorjaar kunnen inzetten als alle nuttige insecten in winterslaap zijn en er geen bijen en hommels in de boomgaarden aanwezig zijn. Het middel werkt slechts een aantal uren en breekt daarna af.

En hoe nu verder?

We willen als Nederlandse fruittelers hetzelfde behandeld worden als onze Europese collega’s waar dit middel wel toegelaten is. Help ons door de petitie “RED DE APPEL” te ondertekenen zodat we deze petitie kunnen overhandigen aan ons parlement.

Heel hartelijk dank