Appelbloesemkever

Plaag in de boomgaard!

Wat is er aan de hand?

De appelbloesemkever heeft grote schade heeft aangericht in onze boomgaarden. Door het koude en natte voorjaar heeft het lang geduurd voordat diverse rassen in bloei kwamen. Dit heeft er mede voor gezorgd dat de appelbloesemkever lange tijd in de bloemen kon prikken en hierin hun eitjes kon leggen. Hierdoor konden deze bloemen niet bevrucht worden en dus ook niet bloeien.

Er zijn verschillende redenen waarom de kever nu zo hard kon toeslaan. Allereerst heeft de kever door het koude en natte voorjaar langer de tijd gehad om eieren in de bloemen te leggen. Daarnaast is het een zogenaamd ‘keverjaar’, en zijn er veel verschillende soorten kevers te zien.  Vorig jaar heeft de kever goede omstandigheden gehad om zich explosief te vermenigvuldigen. Normaal gesproken behandelen we zo’n perceel als de druk van een bepaald insect te hoog wordt.

In Nederland is er dit jaar helaas geen biologisch middel toegelaten om de kever te bestrijden. In andere Europese landen is dit nog wel toegestaan.

Wat doet de appelbloesem en hoe herken ik deze?

De appelbloesemkever overwintert als volwassen kever in de boomgaard. Wanneer de temperatuur enkele dagen boven de 12 graden stijgt, komen de kevers tevoorschijn. Wanneer de appelbomen in bloei staan, prikken de kevers in de knoppen en leggen in de knop hun eitjes. De jonge larve die daaruit ontwikkelt, voedt zich met alles wat zich in de knop bevindt. Hier stopt de ontwikkeling van de knoppen, en er kan geen appel meer uit voortgroeien. De bloemblaadjes kleuren bruin, dit noemen wij de zogenaamde ‘kappertjes’. Deze zijn duidelijk zichtbaar in de bomen. In de dode bloem (kappertje) verpopt de larve en na enkele weken kruipt een volwassen appelbloesemkever uit de bloem. In juni gaat deze in winterslaap, tot ongeveer maart, wanneer het proces zich opnieuw afspeelt.

Wat is standpunt/advies de fruitteelt branche?

De branche is ontstemd over het feit dat er geen vrijstelling is gekomen voor het bestrijdingsmiddel, waardoor vele telers in Nederland nu in de knel komen met hun oogstverwachting. De NFO, Nederlandse Fruittelers Organisatie, geeft aan dat biologische teelt nodig en mogelijk is, maar dat op Europees niveau de biologische boeren en telers beschermd moeten worden tegen regelgeving die dit bemoeilijkt. Momenteel lopen gesprekken tussen verschillende brancheorganisaties en het Ministerie van Landbouw om te zoeken naar een oplossing.

Misschien heb je al het een en ander in de krant of andere media gelezen. Hier staan enkele linkjes naar die media. 

Wat hebben we op de Olmenhorst tot nu toe al gedaan?

In de boomgaarden zijn bindbuisjes opgehangen, waar de kevers inkruipen om hun ‘winterslaap’ te houden (let op: deze start al in juni!). In totaal zijn er 20.000 bindbuisjes opgehangen in de boomgaarden. Tijdens de winterslaap halen wij de buisjes weer uit de bomen, zodat de kevers komend seizoen minder schade kunnen aanrichten. Dit is helaas geen waterdichte aanpak, we hopen op een zo groot mogelijk resultaat.

Het ophangen was een enorm arbeidsintensieve klus. Mede dankzij de hulp van het Olmenhorst-team, betrokken vrijwilligers en de inzet van een sociale werkplaats is dit op tijd gelukt. We zijn dankbaar voor de inzet van iedereen!

Wat betekent dit voor de Olmenhorst?

De oogstverwachting voor 2023 is hiermee flink gedaald. Op moment van schrijven wordt geschat dat de schade door de appelbloesemkever ca. 40% van de gemiddelde oogst zal zijn. Op een aantal percelen is de schade zelfs hoger.

Als Olmenhorst-Team zullen we er alles aan doen om de populatie appelbloesemkever op een aanvaardbaar niveau te krijgen en om voldoende omzet te genereren om zo onze biologische boomgaard in stand te houden. Het is nodig om steeds weer te vernieuwen en door te ontwikkelen. We zullen de hulp van iedereen nodig hebben om dit te boven te komen: de politiek, onderzoek, adoptanten en bezoekers.

Hoe gaat het mijn adoptie boom?

De appelbloesemkever is ook aangetroffen in de adoptiebomen. Om maatregelen te treffen zijn hier veel bindbuisjes opgehangen. In de komende tijd volgen we de ontwikkeling van het fruit en houden we jullie daarvan op de hoogte middels nieuwsbrief en website.