Gebouwen

De aantrekkelijke sfeer van De Olmenhorst wordt mede bepaald door de karakteristieke gebouwen, die verspreid staan over het landgoed. Hieronder worden de belangrijkste gebouwen beschreven.

De grote boerderij van 1894

Aan het einde van de oprijlaan ligt de grote boerderij. Deze werd gebouwd in 1894, nadat de oorspronkelijke boerderij uit 1854 door brand was verwoest. Een agrarische functie heeft het gebouw al jaren niet meer. Vooraan zijn twee woonhuizen welke permanent verhuurd worden. Aan de zijkant van de grote boerderij is momenteel Kaarsenmakerij Willemijn gevestigd.

De groene villa

Stephen Willem de Clercq (1878-1938), de derde generatie, was de eerste die besloot op het familiebedrijf te gaan wonen. Hiervoor liet hij in 1906 door de bekende architect Hanrath een bijzonder huis bouwen: geheel uit hout opgetrokken en in Zaanse stijl.  Hier woont nu de huidige eigenaar, Florian de Clercq, en diens gezin. 

Tuinmuur en theeprieel

Enkele jaren na de bouw van de houten villa werd een formele moestuin aangelegd. Langs de oostzijde kreeg deze een fraaie stenen tuinmuur, met in het midden een prieel, waar met het gezin thee werd gedronken. 

De zwarte schuur

Deze schuur dateert van hetzelfde jaar als de boerderij: 1894. Zij had diverse functies: zo werd er werk- en wagentuig opgeslagen en een ander deel diende als kippen- en varkensstal. In het middelste gedeelte werd door oogstarbeiders ook gewoond onder behoorlijk basale omstandigheden. 

De fruitschuren

Voor de steeds belangrijker wordende fruitteelt werden halverwege de dertiger jaren enkele schuren gebouwd. Dit complex werd eind jaren '40 belangrijk uitgebreid. Tegenwoordig vormen deze gebouwen het economisch hart van De Olmenhorst, met de landgoedwinkelLinea Verde, zijde-atelier Le Bonthi, atelier Martijn Kessler, atelier Prager en een gezellig terras.

De aardappelhut

Deze schuur werd gebouwd in 1942, voor extra opslag van aardappels. Toen eind jaren '80 de akkerbouwactiviteiten werden afgestoten, verloor de schuur haar functie. Nu is het een hypermodern kantoor van FARO, een succesvol architectenbureau. 

Het Boshuis

Wat afgezonderd, aan de rand van onze bosstrook en temidden van een oude perenboomgaard, ligt het houten Boshuis. Een prachtige plek en een veelgevraagde locatie voor feesten en vergaderingen.

Landgoed de Olmenhorst:

  • authentiek
  • 150 jaar oud
  • uniek
  • 60.000 fruitbomen
  • veel buitenruimte
  • ongedwongen
  • biologisch en duurzaam
  • midden in de Randstad

olmenhorst twitter