Fruitteelt sinds 1880

Historie - Op ons landgoed wordt al circa 140 jaar fruit geteeld; de eerste boomgaard werd aangelegd rond 1880. Dit was nog een ouderwetse hoogstamboomgaard, met enkele grote bomen waaronder schapen graasden. Inmiddels zijn wij een modern en vooruitstrevend fruitteeltbedrijf, met ruim 18 hectare boomgaarden, waarin in totaal circa 40.000 appelbomen en bijna 10.000 perenbomen staan. In onze hoogstamboomgaard (geplant in 1996)  bevinden zich ook een tiental pruimenbomen. In 2009 hebben wij onze eerste kersenboomgaard geplant. 

Biologische teelt - Fruitteelt is ook natuurbeheer; wij hechten groot belang aan telen op duurzame wijze. Eerder teelden we al milieubewust en volgens de normen van Milieukeur.  In 1998 schakelden wij de eerste boomgaarden om naar biologische teelt en vanaf 2005 geschiedt de productie geheel biologisch en onder het Eko-keurmerk. Wij zijn al sinds 1998 aangesloten bij Skal en worden door hen dus geregeld gecontroleerd. De eigen productie en eigen producten zijn dus allen gegarandeerd.

Ook al is dit technisch bepaald ingewikkelder dan reguliere teelt, wij willen en kunnen ons publiek vol overtuiging goede, gezonde en eerlijke producten aanbieden. En dankzij de mineralen in de rijke kleigrond van de Haarlemmermeer zijn onze vruchten bovendien extra vol van smaak!

Florian de Clercq Olmenhorst snoeien

De fruitrassen - We telen de volgende rassen: Appel, traditionele rassen: Alkmene, Rode Boskoop (Goudreinette), Cox's Orange, Elstar, Jonagored, Jonagold. Nieuw geplant de laatste jaren: Santana, (Rode) Topaz (Evita), Dalinco, Rubinola, Autento en Collina.


Peer, traditionele rassen: Conference, Doyené du Comice, Triomphe de Vienne en Beurré Alexander Lucas. Hiervan mag speciaal genoemd worden onze specialité: de Comice bronzé. Met zijn bruine schil wellicht even wennen tot u geproefd heeft dat deze nog zoeter en nog sappiger is! Stoofperenrassen zijn Gieser Wildeman, Winterjan, Zoete Brederode en Winterrietpeer. Nieuw geplant de laatste jaren: Concorde (kruising van Conference en Comice)


Zelf appels plukken? - Wanneer de oogsttijd is aangebroken, geven wij onze bezoekers de mogelijkheid tot zelfpluk. Dit is een geweldig succes. Vele mensen, en niet in de laatste plaats gezinnen met jonge kinderen, hebben ontdekt hoe leuk het is om met elkaar de boomgaarden in te trekken en op zoek te gaan naar de mooiste vruchten. Voor meer informatie, zie Zelfpluk.

Kinderappelpluk- In de afgelopen jaren hebben dan talloze schoolklassen, uit de wijde omgeving van Amsterdam tot voorbij Den Haag, aan De Olmenhorst een bezoek gebracht. De jonge kinderen krijgen van ervaren plukkers uitleg over de teelt, waarna zij zelf appels uit de bomen mogen halen, om mee terug te nemen naar huis. Meer informatie vind je bij kinderappelpluk.

Adopteer een appelboom - Wil je een appelboom adopteren, bijvoorbeeld om cadeau te geven? In 2000 is het Olmenhorst Fruitboom Adoptieplan (OFA) gestart. Meer informatie is te vinden bij Olmenhorst adoptieplan.

Adopteer een appelboom!

Wist je dat je op ons landgoed je eigen boom kunt adopteren? Je kunt dan de groei en bloei van de boom meemaken en uiteraard mag je in het najaar, als de vruchten rijp zijn, alle appeltjes plukken! Hoeveel vruchten een boom draagt verschilt per jaar, maar neem voor zekerheid maar een paar flinke lege kratten mee als je komt plukken! Sommige bomen dragen wel 40 kilo vruchten.

 

Klik hier voor meer informatie.

 

olmenhorst twitter