De aanleg van een nieuwe boomgaard.

In 2017 wordt op het Landgoed een nieuwe boomgaard aangeplant. Het grote grasveld voor FARO architecten heeft een aantal jaar kunnen rusten en is weer rijp voor een nieuwe boomgaard. Er komen in totaal zo'n 3300 nieuwe bomen van de rassen Elstar en Santana. Hieronder kun je lezen hoe de aanplant van zo'n boomgaard in zijn werk gaat.

15 mei: het planten van de bomen!

Na maanden van voorbereidingen is het vandaag dan eindelijk zover! Vandaag worden de bomen geplant in de nieuwe boomgaard voor FARO. De bomen waren vrijdag al geleverd en hebben het weekend in de sloot gestaan. Zo konden de wortels zich volzuigen met water om deze stressvolle periode te overleven.

Het veld wordt voorzien van ±3300 bomen, overwegend Elstar, maar ook een paar rijen Santana. Een arbeidsintensieve klus waar het boomgaardteam zo'n twee dagen mee bezig is, de bomen moeten namelijk met de hand geplant worden. Donderdag wordt regen verwacht, dan moeten de bomen er in ieder geval in zitten en kunnen ze weer 'ontspannen'. De verwachting is dat de bomen volgend jaar al enkele vruchten dragen, maar om de boom zijn energie in de groei te laten steken zullen deze veelal vroeg verwijderd worden. Het zal een paar jaar duren voor de bomen een goede oogst zullen dragen.

 

Op onze Facebook pagina kun je ook een aantal filmpjes bekijken van deze werkzaamheden.

Groeven Graven, Palen Plaatsen - 10 mei 2017

De aanleg van de nieuwe boomgaard vordert nu in rap tempo. Deze week werd eerst de grond los gemaakt door de spitmachine. Met dezelfde GPS gestuurde tractor worden vandaag groeven gegraven en palen geplaatst. Dit gebeurd volledig automatisch, drie boomrijen tegelijk. De tractor hoeft enkel op de beginplek te worden gezet en zal automatisch drie groeven trekken. In deze groeven worden volgende week (als het weer het toelaat) de bomen geplaatst. Om de zes meter stop de machine en worden in de groeven gaten geboord. Hierin zullen wij houten palen plaatsen. Langs deze palen worden ijzerdraden gespannen ter ondersteuning van de bomen.

Frezen en spitten - 8 mei 2017

Afgelopen week is de volgende stap gemaakt voor de aanleg van de nieuwe boomgaard. 
Met een GPS gestuurde tractor werd de grond bewerkt. Aan de voorzijde van de machine hangt een grondfrees. Deze freest het onkruid in de grond kapot waardoor de terug-groei hiervan beperkt wordt. Aan de achterzijde van de machine hangt een krukasspitmachine. Over de jaren dat de grond niet gebruikt is, is deze steeds compacter geworden. De spitmachine breekt de grond tot 40cm diep open, zodat er voldoende lucht in de aarde komt, maar doet dit zonder de grond te keren. Zo blijft de voedingsstof rijke bovenlaag boven liggen, waar straks de bomen in geplant worden.

Aanleg drainage - 10 December 2016

Vandaag wordt er een begin gemaakt met de aanleg van een nieuwe boomgaard. Het veld voor FARO Architecten heeft twee jaar gerust. Deze winter worden er voorbereidingen getroffen om in het voorjaar ongeveer 3000 bomen te kunnen planten. Vandaag is daarvan de aftrap met de aanleg van een nieuw drainage systeem. Dat draagt zorg voor een goede verhouding van zuurstof en water in de bodem zodat dadelijk de Elstar en Santana bomen een goede voedingsbodem hebben.

 

Adopteer een appelboom!

Wist je dat je op ons landgoed je eigen boom kunt adopteren? Je kunt dan de groei en bloei van de boom meemaken en uiteraard mag je in het najaar, als de vruchten rijp zijn, alle appeltjes plukken! Hoeveel vruchten een boom draagt verschilt per jaar, maar neem voor zekerheid maar een paar flinke lege kratten mee als je komt plukken! Sommige bomen dragen wel 40 kilo vruchten.

 

Klik hier voor meer informatie.

 

olmenhorst twitter