Kies uw appelsoort.

 

Elstar

Let op: de Elstar bomen zijn schaars momenteel. Het kan zijn dat wanneer je deze boom wilt adopteren wij géén boom beschikbaar hebben.

Elstar is een stevige appel, sappig en zoetzuur. Het is de bekendste appel van Nederland. De meeste mensen weten daarom wel hoe Elstar eruit ziet: met een gestreepte rode blos op een geelgroene schil. Wist je dat roodgekleurde appels als Elstar meer antioxidanten bevatten dan lichtgekleurde appels? Ze zitten vooral in de schil, eet ‘m dus uit de hand als een gezond tussendoortje. De Elstar is plukrijp vanaf half september.

 

Topaz

Topaz is heerlijke vaste, frisse, sappige appel. Qua uiterlijk lijkt de Topaz een beetje op de Elstar: hij heeft ook een donkerrode blos op zijn geelgroene wangen. Wat de soort zo bijzonder maakt, is dat Topaz bijna nooit last van ziektes heeft. Deftiger gezegd: het is één van de beste resistente appels die er zijn. Pluktijd is vanaf ca 2e week oktober.

 

Jonagold

Jonagold is kleurrijke, sappige appel met een lekkere zoetzure smaak. Het de op één na bekendste appelsoort van Nederland, na Elstar. Bij een vergelijkend onderzoek naar appelrassen door de universiteit van Bonn (2005), kwam Jonagold als ‘gezondste’ uit de bus. De appel bevat namelijk veel vitamine C en antioxidanten. Hoe de appel aan zijn naam komt? Jonagold is ontstaan uit een kruising tussen de appelrassen ‘Jonathan’ en ‘Golden Delicious’. Pluktijd meestal vanaf 2e week oktober.

 

Jonagored

Jonagored is het broertje van de Jonagold. Ook deze appel heeft een heerlijk aroma. Hij is knapperig, sappig, zoet, aangenaam friszuur en smakelijk. Het vruchtvlees is stevig, de kleur diep donkerrood gestreept. Ze zeggen wel dat de appel ontstaan is uit een fantasietje van de natuur. In de top van een boom ontdekte de Belgische boomkweker Jos Morren één tak met felrood gekleurde appels. Van die tak entte hij twintig boompjes en hieruit groeide een nieuw ras: Jonagored! Pluktijd meestal vanaf begin oktober.

 

Santana

Santana is stevig, knapperig en sappig en heeft een friszure, aromatische smaak. De appel is rood gestreept op een geelgroene ondergrond. Hierin zijn de kwaliteiten van kruisingsouder Elstar te herkennen. Mensen met een milde appelallergie kunnen vaak wel Santana-appels eten. Santana wordt om die reden ‘hypoallergeen’ genoemd, dat betekent ‘minder kans op allergische reacties’. De boom is flink resistent tegen ziektes, daarom is hij goed te telen zonder bestrijdingsmiddelen. Perfect voor een biologisch boomgaard dus. Pluktijd vanaf ca 2e week september.

 

Autento

Autento is een sappig zoete en lekker bijtbare appel met een mooie rode blos en een krachtig aroma. Autento is een bijzondere appel: één die het gevoel ‘van vroeger’ terughaalt, zeggen de kenners. Het is een appel met emotie, vertellen ze, vol nostalgie en authenticiteit. Autento is ontstaan uit een kruising van Cox’s Orange en Delbard Jubilé. Daar heeft Autento zijn mooie eigenschappen van. Pluktijd vanaf begin oktober.

Adopteer een appelboom!

Wist je dat je op ons landgoed je eigen boom kunt adopteren? Je kunt dan de groei en bloei van de boom meemaken en uiteraard mag je in het najaar, als de vruchten rijp zijn, alle appeltjes plukken! Hoeveel vruchten een boom draagt verschilt per jaar, maar neem voor zekerheid maar een paar flinke lege kratten mee als je komt plukken! Sommige bomen dragen wel 40 kilo vruchten.

 

Klik hier voor meer informatie.

 

olmenhorst twitter