Het adoptieschema 2020

Klaar om te plukken!

Plukschema & -vensters adoptiebomen 2020.

Let op dit schema is alleen voor adoptiebomen. Tijdens het plukvenster mag je elke dag plukken tussen zonsopgang en zonsondergang. 

Klik hier voor een pdf versie van het plukschema 2020. 

RasBegin plukEind pluk*Laatste instap adoptieBewaarfruit?
Santana 5 september 23 septembern.v.t.gekoeld 3 maanden
Elstar 5 september 23 septembern.v.t.gekoeld 3 maanden
Goudreinette 23 september 15 oktobern.v.t.gekoeld 3 maanden
Jonagored 26 september 20 oktober1 septembergekoeld 4 maanden
Topaz 26 september 20 oktober1 septembergekoeld 4 maanden
Autento 26 september 15 oktober1 septembergekoeld 3 maanden
Jonagold   3 oktober 25 oktober6 septembergekoeld 4 maanden

Let op:

  • Kijk regelmatig op onze website of wij de optimale pluktijdstippen nog veranderen.
  • Bij het begin van het plukvenster zal ca 25-45% van de vruchten voldoende gekleurd en ontwikkeld zijn. Bij einde plukvenster zullen sommige vruchten mogelijk al overrijp zijn. Daarom adviseren wij altijd de pluk bij voorkeur in minimaal 2 ronden uit te voeren; de kleine helft aan het begin – en tegen het einde van het plukvenster de tweede ronde.
  • Zorg s.v.p. dat uiterlijk op genoemde einddatum de laatste vruchten geplukt worden. Langer laten hangen leidt tot uitputting van de boom met volgend jaar te weinig vruchten als gevolg. Daarom plukken wij de boom leeg (zonder compensatie!) bij overschrijding van de einddatum.
  • Bij Goudreinette en Autento vrezen wij de late val. Hier is dus het dringende advies een eerste pluk rond het geadviseerde tijdstip uit te voeren. Natuurlijk kunt u de vruchten die van de boom gevallen zijn gewoon meenemen. Deze zijn uitstekend te gebruiken in moes of appeltaart.
  • Het pluktijdstippenschema van de reguliere Zelfpluk is gedeeltelijk afwijkend vanwege verschil in soorten en mutanten.