De Olmenhorst Zelfpluk 2023

Trommel je vrienden op, trek je laarzen aan, neem een stevige tas mee en plukken maar!

Vergeet niet te reserveren.  Zonder reservering geen toegang!

Wat is zelfpluk?

In het oogstseizoen stellen wij onze boomgaarden open voor het grote publiek. Iedereen is welkom om te komen plukken op onze plukdagen.

Wanneer kan je plukken?

Naar verwachting zijn onze boomgaarden geopend van 9 september t/m 29 oktober 2023 op de onderstaande dagen:

  • Woensdag van 13:00 – 17:00 uur
  • Zaterdag en zondag van 10:00 – 17:00 uur
  • Dagelijks in de herfstvakantie van 14 – 29 oktober 2023

 

Hoe werkt het?

Vanaf de parkeerplaats zorgen wij voor bewegwijzering naar de boomgaard waar die dag geplukt kan worden. Bij het begin van de boomgaard staat een informatiezuil met de plukregels. We vragen je de regels te volgen en zorgvuldig om te gaan met de boomgaarden en de appels. Zo kunnen we de Olmenhorst behouden voor toekomstige generaties.

In de boomgaard zijn medewerkers van het landgoed aanwezig om toezicht te houden op het verloop van de Zelfpluk. Zij laten zien welke vruchten wel al rijp zijn en welke nog niet zo geschikt zijn. En hoe die handige polsbeweging nou precies werkt zodat het steeltje netjes aan de vrucht blijft en de bladeren aan de boom. Ook beschikken zij over achtergrondinformatie over de op dat moment te plukken fruitrassen.

Geplukte oogst moet worden afgerekend bij de kassa nadat de tassen op de weegschaal geplaatst zijn. Er staan regelmatig rijen bij de kassa, maar schrik niet: het gaat vaak heel snel omdat er hele families gezamenlijk in de rij staan. Daardoor is het hier ook vaak heel gezellig!

plukhuisje

Wat kost het?

De prijs zal rond de € 2,50 per kilo zelfgeplukte biologische appels en peren liggen. Je kunt contant betalen, maar ook met PIN. Peren kunnen alleen in het weekend geplukt worden.

Parkeren

Vanwege de grote belangstelling voor onze Zelfpluk hebben wij op zaterdag en zondag een team van parkeerwachters om de stroom van auto’s in goede banen te leiden. Op die dagen geldt betaald parkeren € 3,00 per auto.

Bij binnenkomst via de oprijlaan wordt u naar de beschikbare parkeerplaatsen geleid. Een parkeerkaart is te koop bij de plukkramen en bij  de Olmenhorst bus bij het veld.

Plukregels

Bij het begin van de boomgaard staat een informatiezuil met de plukregels. Medewerkers van het landgoed leggen in de boomgaard uit hoe te plukken. Onze allerbelangrijkste regels zijn:

  1. ga netjes met mens en natuur om en
  2. wat wordt geplukt wordt ook afgerekend.

Let op onze medewerkers houden toezicht. We stellen ons landgoed open en vragen om een respectvolle omgang met onze boomgaarden.

Eten & drinken

Het is niet toegestaan zelf eten en drinken mee te brengen naar het landgoed. Op het landgoed zijn er tijdens de pluk diverse plekken om iets te eten en te drinken af te halen.

In het weekend zijn er op het veld  verschillende kiosken om eten en drinken te halen. De verschillende items zijn alleen met  munten te koop. Dus haal eerst wat muntjes bij de  HY bus bij de entree van het veld. Daarmee kan je bij de kiosken en luiken van de Tent terecht om eten en drinken te betalen. Ook in de Fruitloods kan je met munten betalen. Doordeweeks is alleen de Fruitloods geopend.

Plukmarkt

Bijna iedere zondag tijdens de Zelfpluk 2023 is er een heerlijke markt met bijzondere deelnemers en inspirerende producten. Nieuwe en met liefde gemaakte spullen of juist lekker vintage. Producten vol met passie, waar een verhaal achter zit.

De markt is voor iedereen vrij toegankelijk en vindt plaats op zondag van 11-17 uur.

Ponyritjes

Iedere zaterdag en zondag tijdens de pluk is Susanne er met haar pony’s. Uiteraard mits het weer het toelaat.

Tijden: 11:00 – 16:00 uur

Prijzen: volgen

Schminken

Iedere zaterdag en zondag tijdens de pluk is  Astrid er om te schminken. Uiteraard mits het weer het toelaat.

Tijden: 10:00 – 17:00 uur

prijs: volgt

Bij onze ateliers op het landgoed is het onderstaande te doen:

Bij Le Bonthi Zijde atelier

Inloop workshops

Zijde klei schilderen, houten Vlinder of Silk Clay

Of een meeneempakket.

Bij Kaarsenmakerij Willemijn

Inloop workshops

  • Kaarsen maken
  • Bijenwaskaarsjes rollen en kleuren

Onze komende evenementen