De Olmenhorst Zelfpluk 2022

Trommel je vrienden op, trek je laarzen aan, neem een stevige tas mee en plukken maar!

Vergeet niet te reserveren.  Zonder reservering geen toegang!

Wat is zelfpluk?

In het oogstseizoen stellen wij onze boomgaarden open voor het grote publiek. Iedereen is welkom om te komen plukken op onze plukdagen.

Wanneer kan je plukken

We verwachten dat de Zelfpluk 2022 start op zaterdag 10 september 2022 en duurt tot zondag 30 oktober 2022.  Plukken is mogelijk op woensdag van 13:00 – 17:00 uur en zaterdag en zondag van 10:00 – 17:00 uur. In de herfstvakantie van Noord ( 15-23 oktober) en Midden ( 22 – 30 oktober) zijn we zelfs dagelijks geopend van 10:00 – 17:00 uur.

Wat kan je plukken

We laten je steeds weten wat er te plukken valt.

Hoe werkt het?

Vanaf de parkeerplaats zorgen wij voor bewegwijzering naar de boomgaard waar die dag geplukt kan worden. Bij het begin van de boomgaard staat een informatiezuil met de plukregels. We vragen je de regels te volgen en zorgvuldig om te gaan met de boomgaarden en de appels. Zo kunnen we de Olmenhorst behouden voor toekomstige generaties.

In de boomgaard zijn medewerkers van het landgoed aanwezig om toezicht te houden op het verloop van de Zelfpluk. Zij laten zien welke vruchten wel al rijp zijn en welke nog niet zo geschikt zijn. En hoe die handige polsbeweging nou precies werkt zodat het steeltje netjes aan de vrucht blijft en de bladeren aan de boom. Ook beschikken zij over achtergrondinformatie over de op dat moment te plukken fruitrassen.

Geplukte oogst moet worden afgerekend bij de kassa nadat de tassen op de weegschaal geplaatst zijn. Er staan regelmatig rijen bij de kassa, maar schrik niet: het gaat vaak heel snel omdat er hele families gezamenlijk in de rij staan. Daardoor is het hier ook vaak heel gezellig!

plukhuisje

Coronaveilig?

Is het nog nodig, dan passen wij ons uiteraard aan. 

 • Fruit plukken is buiten en daar ben je veiliger..
 • Er zijn vaste looproutes
 • We volgen de regels van het RIVM en passen ons steeds aan. 

Wat kost het?

€ 2,50 per kilo zelfgeplukte biologische appels en peren. Je kunt contant betalen, maar ook met PIN. Peren kunnen alleen in het weekend geplukt worden. Geen zin om te plukken (kunnen we ons niet voorstellen…)? In de Fruitloods ligt natuurlijk ook verse oogst!

Parkeren

Vanwege de grote belangstelling voor onze Zelfpluk hebben wij op zaterdag en zondag een team van parkeerwachters om de stroom van auto’s in goede banen te leiden. Op die dagen geldt betaald parkeren € 3,00 per auto.

Bij binnenkomst via de oprijlaan wordt u naar de beschikbare parkeerplaatsen geleid. Een parkeerkaart is te koop bij de plukkramen en bij  de Olmenhorst bus bij het veld.

Plukregels

Bij het begin van de boomgaard staat een informatiezuil met de plukregels. Medewerkers van het landgoed leggen in de boomgaard uit hoe te plukken. Onze allerbelangrijkste regels zijn:

 1. ga netjes met mens en natuur om en
 2. wat wordt geplukt wordt ook afgerekend.

Let op onze medewerkers houden toezicht. We stellen ons landgoed open en vragen om een respectvolle omgang met onze boomgaarden.

Eten & drinken op 1,5 meter

Het is niet toegestaan zelf eten en drinken mee te brengen naar het landgoed. Op het landgoed zijn er tijdens de pluk diverse plekken om iets te eten en te drinken af te halen.

Op het veld zijn verschillende kiosken om eten en drinken te halen. De verschillende items zijn alleen met  munten te koop. Dus haal eerst wat muntjes bij de  HY bus bij de entree van het veld. Daarmee kan je bij de kiosken en luiken van de Tent terecht om eten en drinken te betalen. Ook in de Fruitloods kan je met munten betalen.

Wat is er te halen?

Afhaalluik van de tent haal je lekkere koffie, thee, warme chocolademelk, Olmenhorst sappen, biologische frisdranken, bier en glühwein. En Olmenhorst appeltaart en taart van de dag en muffins.

Bij de Frietkot haal je een lekker frietje, broodje kroket en vanaf 16:00 uur bittergarnituur.

Bij kiosk de Zoete peer:

 • Suikerspin, popcorn, chips, ijsjes &  biologische limonade
 • Poffertjes en schepijs

Bij kiosk de hartige appel: Van de bigsmoker gestookt op appelhout:

 • Een Olmburger van biologisch rundvlees met gekarameliseerde ui, kropsla, tomaat, chutney en appelmayo
 • Olmworst op brood met Haarlemmermeerse koolsla, gekarameliseerde ui en appelmayo
 • Kidsburger van biorund op een luxe zacht broodje met mayo en ketchup

Voor de vega’s: 

 • Gegrilde en gepocheerde portobello met gekarameliseerde ui, kropsla, tomaat, chutney en appelmayo
 • Knakwortel met Haarlemmermeerse koolsla, gekarameliseerde ui en appelmayo

Ponyritjes

Iedere zaterdag en zondag van 10 sept – 30 oktober is Susanne er met haar pony’s. Uiteraard mits het weer het toelaat.

Tijden: 11:00 – 16:00 uur

Prijzen: € 2,- per ritje en 3 ritjes voor € 5,-

Pony's logo

Bij onze ateliers op het landgoed is het onderstaande te doen:

Bij Le Bonthi zijde atelier

Inloop workshops

Zijde klei schilderen, houten Vlinder of Silk Clay

Of een meeneempakket.

Bij kaarsenmakerij Willemijn:

Inloop workshops

 • Kaarsen maken
 • Bijenwaskaarsjes rollen en kleuren

De Kaarsenmakerij is geopend op: woensdag, vrijdag, zaterdag en zondag en tijdens de herfstvakantie dagelijks van 11:00 – 17:00 uur.

Appels kopen?

Geen zin om zelf appels te plukken? In onze Fruitloods zijn er ook diverse appelsoorten en peren te koop. Lees hier wat er op dit moment te koop is.  

Uiteraard verkopen we daarnaast Olmenhorst sappen, Olmenhorst jam en Olmenhorst stroop. Tevens zijn er tal van andere biologische producten te koop.